Vad händer sen?

Sommar 2004 fick Olivia sin (förhoppningsvis) sista cellgiftbehandling efter det schema hon fick från allra första början. Eftersom Olivia har en tumör kvar har hon fortfarande lång väg kvar tillbaka. Oron är givetvis stor hos oss alla för vad som händer då behandlingen avslutats. Kommer den elaka tumören tillbaka? När börjar den andra att växa och vad händer då?

Vi har diskuterat det som skall komma med olika läkare och NÄR det händer nåt så finns det en del alternativ för vad man gör då. Operation, Strålkniv, etc. Enligt vad jag erfar är det viktiga då att få ut så mycket som möjligt av tumören med så lite skada som möjligt för att få reda på vilken typ det är.

Olivia behöver tid att återhämta sig ordentligt både fysiskt och psykiskt. Hon har inte varit i skolan någonting under hela perioden. Det har självklart tagit hårt på henne att behöva vara med om detta och inte få vara barn som andra barn. Hon behöver få lära sig gå i skolan, träffa andra barn och få upp sitt självförtroende. När man varit på sjukhus så mycket och mest umgåtts med vuxna behöver man också lära sig att leka. Rent fysiskt behöver hon gå upp i vikt och få ork att träna upp den balans och de delar av kroppen som tagit skada och som inte fått möjlighet att läka ordentligt. Hon behöver få känna sig frisk.

Vi hoppas på en lugn tid med mycket vila och tid tillsammans med hela familjen. Vi vet alla att det väntar en ny tuff omgång där runt hörnet, frågan är bara när och vad.

Vi fick hemundervisning i teckenspråk två gånger i veckan för att, i den mån det är möjligt, förbereda oss för när Olivia blir helt döv. Efter ett tag beslöt vi oss för att avstå den och koncentrera oss på de mest akuta behoven.

(texten daterad efter sommaren 2004)