Bakgrund

Veckan innan skolstart 2003 upptäcker man två tumörer i Olivias huvud.  Olivia får en första diagnos: NF2. Det visade sig senare att diagnosen ändras till cancer eller t.o.m. både och.

Den 7 Augusti 2003 åker vi till Huddinge Sjukhus Akutmottagning då vi upptäcker att Olivia hör dåligt på höger öra. Man kan också antyda ett något snett leende. Vid ankomsten lugnar de oss med "det är nog nåt virus, det kan bli så då". Det är sent på kvällen och vi får träffa flera läkare på olika avdelningar men ingen tycks veta vad som orsakat det hela. Man gör LP (ryggmärgsstick för test) och misstänker Borrelia.

Dag 2 påbörjar Olivia behandling för Borrelia utan att man fått något provsvar, "för säkerhets skull".

Dag 3 och 4 händer i princip ingenting. Man säger att vi ska göra magnetröntgen men "det är ju så svårt att få tid...."Måndag den 11 augusti görs en MR och beskedet var det värsta jag någonsin kunnat föreställa mig. Man har då hittat 2 tumörer i hennes huvud. Det kändes som jorden försvann och vi bara föll rakt ner i ett svart hål, Nej, nej, nej.... det är inte sant, inte Olivia.... Vår diagnos var då preliminärt NF2, Acusticus Neurinom (godartade tumörer).

Onsdagen den 13 augusti görs en kompletterande MR över ryggen eftersom man då vet att det är vanligt förekommande med tumörspridning även i hela ryggkanalen. Man fann där inga tumörer. Vi blir därefter förflyttade till Astrid Lindgrens Barnsjukhus, avdelning Q84 och Q82. Tiden på Huddinge sjukhus minns jag bara som att vi befann oss i en stor dimma eller en väldigt hemsk mardröm. Dimman har blivit något aningen lite tunnare iochmed den information vi har men mardrömmen är fortfarande kvar och jag undrar fortfarande när jag ska vakna ...

Den 27 augusti genomgick Olivia en avancerad operation där man tog bort en tumör i hjärnan. Tumören hade då redan förstört en del av de nerver som berör hörseln, ansiktet och balansen. Eventuell kvarvarande funktionalitet förstördes vid operationen eftersom man var tvungen att ”kapa” de nerverna för att ta bort så mycket av tumören som möjligt. Olivia förlorade hörseln, balansen och rörligheten i höger sida. Genom att transplantera en nerv från foten till ansiktsnerven hoppas man att hon får tillbaka en hel del rörlighet där.

Operationen tog 20 timmar